Rajčata
Rajčata pocházejí z Peru a Ekvádoru. Do Evropy se dostala koncem 16. století. Rajčata obsahují celou řadu látek příznivě působících na náš organismus a navíc mají nízkou energetickou hodnotu. Připravit si můžete třeba pravý domácí rajský protlak.Odkud pocházejí rajčata
Rajčata pocházejí z Peru a Ekvádoru. Do Evropy se dostala koncem 16. století.
Druhy rajčat
U nás se nejčastěji setkáváme se dvěmi druhy rajčat, tyčkovými a keříčkovými. Dále se pěstují truhlíková a drobnoplodá rajčata s různými velikostmi a barvami.
Vysoký obsah vitmínů a minerálních látek
Rajčata obsahují celou řadu látek příznivě působících na náš organismus a navíc mají nízkou energetickou hodnotu. Připravit si můžete třeba pravý domácí rajský protlak.
- Biotin – prospívá pokožce, vlasům a nehtům
- Kyselina listová – podporuje krvetvorbu
- Vitamin C – posiluje imunitu, chrání srdce
- Lykopen – chrání membrány tělesných buněk
- Tyramin – působí na hladké svalstvo, zlepšuje náladu
- Vitamin B, E, K
- Provitamin A
- Hořčík, draslík, vápník, fosfor
- Antioxidanty
Příznivé účinky na organismus
- Působí močopudně
- Pomáhá při ateroskleróze
- Podporuje tvorbu hemoglobinu
- Zlepšuje náladu
- Pomáhá při tukové degeneraci jater
- Posiluje srdce
- Podporuje spánek
- Chrání sliznici
- Působí proti revmatismu
- Povzbuzuje tvorbu hormonu
- Odstraňuje zácpu