Jak sušit ovoce a zeleninu

Chcete se seznámit s osvědčenými návody jak kvalitně a přitom snadno připravit a následně usušit zeleninu a ovoce? S postupy, jež zvládne úplně každý? Potom čtěte dál a vše podstatné vám nemůže uniknout.

K sušení můžeme vybrat v podstatě jakékoli ovoce. Zásadní je vybrat ovoce, které je dostatečně zralé a tím pádem dostatečně sladké. Je však třeba vyvarovat se toho, aby plody byly například nahnilé.

Příprava ovoce a zeleniny

V prvé řadě je zapotřebí ovoce očistit. U peckovin, ke kterým řadíme například třešně, švestky a jiné, je třeba odstranit pecku. Ovoce poté krájíme na plátky o tloušťce půl centimetru nebo jiné tvary, které se urodí v naší fantazii. Tyto kousky dáváme na síto, nebo také na síťku, která je na sítu položená. Takto naplněná síta dáváme na sušičku a sušíme.

Co když ovoce po nakrájení zhnědne

Pozor na určitý druh ovoce kupříkladu jablka ale také hrušky, které mají tendenci rychle hnědnout. Pokud se toto stane, není nic jednoduššího, než dát zhnědlé ovoce na pět minut do vody s octem. Ke stejnému účelu můžeme použít také vodu s citronem. Šťávu ze dvou citronů dáme do jednoho litru vody. Pokud se rozhodnete pro ocet, pak stačí jedna lžíce opět do stejného množství vody.

Příprava zeleniny na sušení

U zeleniny je vhodné začít se sušením co možná nejdříve, aby zbytečným skladováním neztrácela svou výživovou hodnotu. Na začátku ji „ošetříme“ podobně jako ovoce, poté krájíme na různé tvary. Další variantou je nastrouhat ji na struhadle.

Speciální úpravy ovoce a zeleniny před sušením

Jak zeleninu tak ovoce lze před samotným sušením různě upravovat. Ovoce můžeme přislazovat a zeleninu blanšírovat – jde o to dát zeleninu do horké vody, zelenina se tímto spaří, poté následuje ochlazení. Tímto způsobem zabraňujeme procesu, který vzniká při sušení a v konečném důsledku vede ke ztrátě chuti. U některých druhů ovoce je přítomný voskový povlak, který má především ochrannou funkci. Pro představu se jedná například o fíky, borůvky nebo také hroznové víno. Sušení u těchto druhů urychlíme jednoduchým úkonem. Na maximálně dvě minuty je dáme do horké vody, poté je pouze opláchneme studenou vodou. U plodů jako jsou švestky je vhodné rozpůlit je a pokládat je na síto slupkou dolů.

Po nakrájení vybraných druhů ovoce a zeleniny je začneme rovnat na síta.

Příprava zeleninových a ovocných placků

Určité sušičky jsou vybaveny funkcemi, díky kterým si snadno připravíte sušené zeleninové či ovocné placky a to z plodů, které jsou rozmačkány na fóliové misce. K tomu je zapotřebí využít již přezrálého ovoce jako jsou meruňky, jahody, banány, rybíz nebo angrešt. Ta samá pravidla platí i při přípravě zeleniny. Může se pak jednat např. o rajčata či dýně.

Do placek nemusíme přidávat cukr, neboť z důvodu přezrálosti plodů jej už samy o sobě obsahují. Můžeme rovněž placky vylepšovat o například oříšky, vločkami nebo také kořením.

Samotná příprava placek sestává z prakticky totožných postupů jako příprava ovoce a zeleniny. Tzn. plodiny patřičně omyjeme, je-li zapotřebí, vyjmeme pecku či oloupeme, podle toho, který druh chceme použít. Placky lze vyplnit nejrůznějšími krémy, udělat z nich roládu, krájet je na kousky a jíst je, jak je každému po chuti.

K základu na pizzu výborně poslouží rajčatová placka. Před mixováním je důležité ovoce či zeleninu, které jsou větší, nakrájet na menší kousky. Tvrdší plody jako jsou kupříkladu jablka nebo dýně nakrátko povaříme.

Jak udělat zeleninové nebo ovocné placičky

Výsledkem mixu je pak pyré, které poté rozprostřeme na síto. U ovoce obsahující málo vody je zapotřebí vodu přilít. Abychom odstranili malá zrníčka je zapotřebí toto ještě propasírovat. Placky sušíme na fóliové misce. Tuto misku umístíme na sušicí síto, přidáme a potřeme olejem. Pyré vzniklé mixováním pomalu nalijeme, přičemž ve středu bychom měli mít vrstvu silnou asi 3 mm, u kraje přibližně půl centimetru. Poté sušíme a to při teplotě lehce přes 50 stupňů a zhruba šest až dvanáct hodin v závislosti na druhu.

Dobře usušená placka se pozná podle toho, že na středu při dotyku v zásadě nelepí. Přesušenou placku poznáme snadno. Vyznačuje se totiž velkou lámavosti. Placku ubrouskem zbavíme přebytečného oleje, dáme do potravinářské fólie, následně pro ni najdeme chladné místo pro uskladnění.

Sušení v troubě

sušení ovoce a zeleniny si lze vystačit i bez speciálního náčiní. Pro sušení nevelkého rozsahu může posloužit i trouba. Je však vhodné držet se určitých pravidel. V prvé řadě je třeba zachovávat teplotu pod 70 stupňů při sušení ovoce a 50 stupňovou hranici u zeleniny. Při vyšších teplotách by už zbytečně docházelo k většímu úbytku vitamínů. Na začátku zvolte nižší teplotu, na konci se k počáteční teplotě vraťte.

U plynové trouby je zapotřebí mít otevřená dvířka tak, aby mohla unikat pára. U elektrické je důležité pamatovat na ventilátor z důvodu cirkulace vzduchu.

Sušení v sušičce ovoce

Sušička se hodí pro ty, kteří chtějí sušit ovoce ve větším množství. Sušení je poté efektivnější a rychlejší. Sušička sestává ze základní jednotky, sít na sušení, víka. Síta jsou umístěna na sobě, přičemž nahoře je víko, které celou sestavu uzavírá. V základní jednotce se nasává vzduch, ten je následně ohříván na nastavenou teplotu a zároveň proudí mezi síta. Dochází tak k rovnoměrnému sušení při nižší teplotě a je zaručeno dostatečné uchování základních minerálů a stopových prvků.

Vybíráme sušičku

Sušička s více síty nám zajistí větší úsporu energie. Pokud tedy nevíme jakou sušičku vybrat, může nám počet sít posloužit jako jednoduché vodítko.  Stručně se dá konstatovat : čím více sít, tím lépe.

U těch obyčejnějších najdeme zpravidla pět sít. Naopak sušičky pro fajnšmekry disponují až 15 síty. Ty se také mohou pochlubit dalšími funkcemi jako jsou síťky určené k sušení menšího ovoce či foliové misky, které se využívají k sušení ovocných placek.

Důležitá je také regulace teploty, nejlépe pak v rozmezí 30 – 60 stupňů, v tomto případě dochází k nejmenšímu úbytku vitamínů - velká většina, zhruba 80 procent je zachováno.

Velice užitečný je časovač, neboť v tomto případě můžete v klidu odejít a po uplynutí přednastavené doby se sušička automaticky vypne. Toto je důležité i z hlediska bezpečnosti, tudíž při pořizování bychom toto neměli opominout. Některé jsou vybaveny takzvanými inteligentními funkcemi. Princip spočívá v tom, že pouze nastavíte druh ovoce a sušička si podle tohoto už sama poradí.

Ceny sušiček jsou tak jako u každého jiného zboží různé, samozřejmě v závislosti na kvalitě jejich cena stoupá. Se základní výbavou lze takový „stroj“ pořídit už kolem 800 korun. Pokud očekáváme něco víc a chceme využívat i další možnosti rozšířených funkcí, potom se může cena vyšplhat až k 5000 Kč.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id6246 (zahradnimagazin.cz#10060)


Přidat komentář