Brambory - rady

Dozvíte se mnoho zajímavostí o bramborách. Jaké účinky mají brambory na naše zdraví, co všechno obsahují, odrůdy brambor, jak brambory skladovat, tipy na přípravu brambor a jiné.

Bramborám se jinak říká také erteple, zemáky, krumple, bandory aj.

Lilek brambor, známá okopanina, se řadí do čeledi lilkovitých. Ke spotřebě jsou určeny hlízy bramboru, jelikož ostatní části jsou jedovaté. Brambory jsou zejména oblíbenou přílohou. Původně pocházejí z Peru, jenomže jsou u nás už tak rozšířené, že by to vskutku nikdo ani neřekl. Na českém území se brambora vyskytuje od 18. století. Brambory jsou poměrně levné, na pěstování nejsou také nijak náročné, přičemž našemu tělu dodají řadu důležitých látek.

Brambory prospívají zdraví

Brambory jsou zdrojem draslíku, hořčíku, zinku, vápníku, fosforu, fluoru, mědi, železa, sodíku, chromu a jiných. Brambory jsou tedy levnou zásobárnou potřebných minerálů. Jsou také zdrojem vitaminu C, který se však tepelným zpracováním hodně vytrácí. Ve slupce brambor jsou i vitaminy B (kyselina listová, kyselina pantotenová). Obsah vody v syrových bramborách je až 80 %, brambory se dál skládají ze sacharidů, vlákniny, bílkovin, esenciálních aminokyselin, antioxidantů. Brambory mají pozitivní vliv hned na několik částí našeho těla- svaly, klouby, kosti, šlachy, stav kůže, vlasů, nehtů, posilují imunitu i nervy, prospívají srdci, cévám, metabolismu, krvetvorbě. Díky kombinaci minerálních látek podporují zdravý vývoj dětí.

Účinky brambor na krevní tlak a cévy

Díky obsahu draslíku mají brambory blahodárný vliv na srdce a cévy. Kdo konzumuje brambory pravidelně, posiluje svůj kardiovaskulární systém. Brambory jsou vhodné i ke snížení krevního tlaku či hladiny cholesterolu v krvi.

Chcete zhubnout? Naordinujte si vařené brambory

Samozřejmě, že hranolky jsou poněkud tučným jídlem, nicméně takové vařené brambory, to je úplně něco jiného. Ve 150 g najdeme asi jen okolo 130 KJ. Nízká kalorická hodnota a výživná funkce brambor jsou jako stvořené pro diety.

Očista organismu = brambory + podmáslí

Někomu se může zdát poněkud zastaralé, aby si dal brambory (uvařené ve slupce) a podmáslí, nicméně tato kombinace dokáže očistit náš organismus od škodlivých látek a nadbytečné vody! Brambory se doporučují proti zadržování vody v těle, regulují odvodňování a činnost ledvin.

Jak se v minulosti využívaly brambory…

Šťáva ze syrových brambor má příznivý vliv na trávicí systém. Má projímavý účinek a pomáhá při křečích. Brambory byly známé také na vnější použití, a to v souvislosti s ekzémy, ranami, revmatismem (koupele, omývání aj.). Pára z vařené nati se inhalovala a údajně léčila kašel.

Existují různé typy brambor

Na našem území je možné pěstovat celkem asi 90 druhů brambor, tedy alespoň takový počet je schválen. Brambory můžeme rozdělit podle doby, a to na velmi rané, rané, polorané, polopozdní, pozdní. Dle způsobu zpracování lze rozčlenit brambory na typ A (saláty, příloha), B (příloha) a C (určené na přípravu kaší a těst).

Správné skladování brambor

Pokud si chceme brambory uskladnit, je třeba nejprve vyřadit všechny nakažené nebo jinak napadené kusy. Zdravé brambory by se totiž od těch poškozených nakazily a z hromady brambor by nám nemuselo zůstat vůbec nic. Brambory se rozhodně nemají ponechat v pytli, doporučuje se uložit je do beden nebo na podlahu na dřevěné desky. Je také zapotřebí mít určité podmínky a teplotu. Brambory patří do čistého, suchého, chladného a tmavého sklepu, v němž je teplota v rozmezí od 4- 6 stupňů. Teplo působí na brambory tak, že začnou klíčit, vadnout, v přílišném chladnu by mohly zmrznout a nasládnout, světlo zase způsobuje zelenání brambor.

Tipy do kuchyně

Jakmile nastává konec zimy a blíží se jaro, do obchodu se dostávají velmi rané brambory. Jsou to brambory dovážené, například z Afriky, Řecka, Španělska aj. U nových brambor bychom si měli dát pozor na několik „záludností“. Mohou se snadno rozvařit, nebo puknout. Tip: do syrového bramboru zapíchněte špikovací jehlu. Jelikož v sobě nemají nové brambory tolik škrobu, není vhodné z nich připravovat kaše a saláty. Při vaření nových brambor do hrnce nedávejte tolik vody jako u straších brambor (nové brambory jsou na vodu bohatší).

Další rady k přípravě brambor

  • Brambory se mají vařit vždy v osolené vodě, a to jak oloupané, tak neoloupané.
  • Aby se brambory nerozvařily, je dobré do vody přilít trochu octu.
  • Starším bramborám dodáte lepší chuť, pokud je oloupané necháte na noc ve vodě.
  • Raději brambory neloupejte. Vitaminy a minerály jsou totiž ukryté hlavně pod slupkou. Lépe uděláte, když brambory omyjete, uvaříte a sníte buď se slupkou, nebo ji až poté oloupete.
  • Nepodceňujte klíčky z brambor. Klíčky z brambor je nutné důkladně oloupat, protože je v nich spousta toxinů. Pokud jsou brambory naklíčené až příliš, nedoporučuje se je konzumovat vůbec.
  • Při vaření brambor šetřete s vodou. Dejte do hrnce jen tolik vody, kolik je opravdu potřeba, zredukujete tak odplavení cenných látek.
  • Vodu z vařených brambor použijte do polévky- je bohatá na živiny!

Fialové brambory- ano či ne?

Fialové brambory obsahují barviva antokyany, která jsou velmi prospěšná našemu zdraví. Mluví se o nich jako o ochraně před rakovinou a stárnutím. Platí, čím tmavší, tím lepší. Fialové brambory jsou hodně rozšířené zejména ve Francii. Zmíněné antokyany jsou mimochodem přítomny i v červené řepě, červeném zelí, borůvkách a ostružinách.

Tradiční bramborák

Budete potřebovat asi 8 brambor, 8 stroužků česneku, mléko, mouku (polohrubou), vejce, majoránku, sůl a olej. Brambory oloupejte a nastrouhejte. Do směsi nastrouhejte stroužky česneku. Přidejte vejce, trochu mléka, majoránku, sůl a trochu mouky. Podle hustoty můžeme těsto buď zahustit moukou nebo naopak odlít vodu. Těsto nechejte asi 20 minut odpočinout a poté z něj smažte placky.

Bramborák s nivou

Připravte si asi kilogram brambor, hladkou mouku, strouhanku, sůl, pepř, majoránku, nivu (250 g), kysanou smetanu (200 ml) a olej. Brambory nastrouhejte, přidejte mouku (asi 6 lžic), strouhanku (asi 4 lžíce) a okořeňte. V samostatné nádobě smíchejte nivu a kysanou smetanu (kdo chce, může přidat ještě i feferonku). Smažte placky a na právě osmaženou stranu rozetřete připravený krém.

Bramborové tvarohové placky

Připravte si asi 5 brambor, 1 vejce, měkký tvaroh, sůl a hrubou mouku. Brambory uvařte ve slupce, nechejte je vychladit a následně je rozmačkejte. Do směsi přidejte vejce, špetku soli, tvaroh a trochu hrubé mouky. Tvoříme placky a smažíme na oleji.

Zajímavost na závěr

V České republice (konkrétně v kutnohorském okrese) najdeme i obec, která nese jméno „Brambory“.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id6214 (zahradnimagazin.cz#9797)


Diskuze a zkušenosti

dzejna | 06.06.2011 16:53
ocet? Děkuji za článek,jen drobná připomínka, brambory vařit s octem? To by muselo být mikromnožství, protože dle mé zkušenosti se s ničím kyselým brambory prostě neuvaří, zůstanou tvrdé i po hodině...

markéta | 13.04.2014 13:25
Re: Brambory - rady to je sprominutím blbost .Já vařím třeba zelňačku pohromadě se zelím a vždy se krásně uvaří a nerozvaří.

markéta | 13.04.2014 13:29
Re: Brambory - rady Zkusila jste to někdy? Asi ne- já vařím třeba zelňačku spolu se zelím a brambor se mi uvaří a nepřevaří.Je to tak vařím to tak celá léta a nemám s tím žádný problém

markéta | 13.04.2014 13:30
Re: Brambory - rady Zkusila jste to někdy? Asi ne- já vařím třeba zelňačku spolu se zelím a brambor se mi uvaří a nepřevaří.Je to tak vařím to tak celá léta a nemám s tím žádný problém


Přidat komentář